Tändsystemets uppgift är att antända bränsle/luftblandningen i varje cylinder vid exakt rätt ögonblick. Detta sker vid fem gånger per sekund vid tomgång.
En grundregel för bra funktion hos tändsystemet är att alltid hålla de olika komponenterna rena från olja, smuts och fukt, vilket annars kan orsaka krypströmmar. Efter rengöring och ev. montering av nya komponenter rekommenderas att spraya tändledningar och fördelarlock med fuktutdrivande olja utan silikon. Rotorns fördelaraxel bör smörjas var 10.000–15.000:e km med 1–2 droppar olja på filten i axelns mitt.
Obs! Generell arbetsbeskrivning som kan avvika mellan olika bilmodeller och olika mått eller åtdragningsmoment.
Tändsystemet är uppdelat i två kretsar
1. Högspänningskretsen, som levererar den antändande gnistan. Denna krets består av tändspole (A), tändledningar (B), fördelarlock (C), rotor (D) och tändstift (E).
2. Lågspänningskretsen, som styr och utlöser den högspända strömmen. Denna krets går från batteriet (F) via tändningslåset (G) och tändspolen (A) till fördelarens kondensator (H) och brytar-kontakter /spetsar (I), samt därefter till jord.
BYTA TÄNDSTIFT
Tändstiften bör bytas regelbundet för att undvika driftstörningar. Vid byte var 1.000:e mil har du god marginal och slipper ofrivilliga stopp pga dåliga eller smutsiga tändstift. Gör så här:
1. Kontrollera de nya stiften så att elektrodavståndet är rätt (ca 0.7 mm) och metallpackningen sitter på plats. Om det är smutsigt runt stiften i motorn, gör rent runt dem innan du lossar dem, helst med tryckluft.
2. Lossa en tändledning (använd gärna tändkabeltång) och demontera/montera ett stift i taget, så slipper du märka upp ledningarna.
3. Bestryk gängan på de nya stiften med lite kopparfett och skruva i det för hand. Var noga med att du verkligen känner att stiftet tar gänga och inte hamnar snett, vilket kan orsaka stora skador.
4. När du skruvat i stiftet en bit för hand fortsätter du med tändstiftsnyckel och drar åt det ordentligt. Inte för hårt, då kan du skada gängorna i topplocket. Rätt åtdragningsmoment är ca 2–2.5 kpm.
KONTROLLERA/BYTA TÄNDLEDNINGAR
Byt tändledningar när du ser tecken på sprickbildning i ledningarnas isolering, eller då du funnit att de inte levererar tillräckligt stark gnista till tändstiften. För att kontrollera tändledningarna kan du skruva ur ett stift. Ledningen skall vara ansluten till stiftet. Håll stiftet (med polygripen) mot ventilkåpan och kör runt med startmotorn. Om gnistan inte är kraftig, kan du misstänka fel på tändledningen. Upprepa med alla tändledningarna.
KONTROLLERA/BYTA FÖRDELARLOCK OCH ROTOR
Byt fördelarlocket när du upptäcker sprickor i locket. Även mycket små sprickor kan orsaka svåra drift-störningar, särskilt i fuktigt väder. Utbrända eller oxiderade kontakter i locket kan också vara ett skäl att byta. Kontrollera att kolkontakten i lockets mitt är hel och kan fjädra. Så här gör du:
1. Lossa locket med de två låsbyglarna.
2. Kontrollera locket enligt ovan.
3. Vid byte sätt dit det nya locket på fördelaren.
Observera styrklacken, så att locket kommer i rätt läge. Håll det gamla locket i samma läge och flytta över tändledningarna, en i taget så att resp. ledning kommer på rätt kontakt.
Rotor/fördelararm
Rotorn byter du lämpligen i samband med byte eller kontroll av fördelarlocket. Gör så här:
1. Lyft av fördelarlocket och drag upp rotorn.
2. Tryck fast den nya rotorn. Se till att rotorns styrklack passar in i hacket på fördelaraxeln.
3. Sätt tillbaka fördelarlocket.
KONTROLLERA BATTERIET
Batteriet kontrollerar du helst en gång per kvartal. Om det inte är underhållsfritt bör det rengöras varje höst och vår. Då håller det längre och fungerar säkrare. När du byter batteriet ska du alltid lämna in det gamla till en miljöstation. Kontrollen görs på följande sätt:
1. Lossa batterikablarna. Borsta bort beläggning på både batteri och kabelskor med en stålborste.
2. Sätt tillbaka kabelskorna och spraya polerna med ett tunt lager rostskyddsolja.
3. Lossa plastlocken över batteriets celler. Kontrollera att battericellerna är täckta. Vid behov, fyll på destillerat vatten till ca 8 mm över plattorna. Ett underhållsfritt batteri behöver normalt bara kontrolleras en gång per år om bilen körs max ca 2.000 mil.
4. Ett enkelt sätt att kolla batteriets kondition är att använda en syraprovare. Sug in lite vätska i syraprovaren och läs av volymvikten. Ett fulladdat batteri har en volymvikt på 1.28 kg/l. Ladda batteriet om volymvikten är lägre än 1.22 kg/l.
RÅD VID ANVÄNDNING AV STARTKABLAR
1. Kontrollera var batterierna sitter på de två bilarna. Placera därefter bilarna så att du har kortast möjliga avstånd mellan batterierna.
2. Börja med att koppla den röda kabeln mellan -batteriernas pluspoler. Koppla därefter den svarta kabeln mellan den strömgivande bilens minuspol och den andra bilens jordpol, eller annan metalldel i karossen på bilen som skall startas.
3. Slå på tändningen och starta motorn. När den går som den ska, avlägsna kablarna i omvänd ordning. Koppla alltid bort minus först, annars kan kortslutning uppstå.
Obs! Låt aldrig kablarna vidröra varandra när de är strömförande.
Källa: http://www.volvocars.com/se