När det pratas om Volvo så tänker nog de allra flesta på säkerhet, praktiskt injengörskonst och riktiga Svensson-bilar, ingen hade nog lagt ett bet på att Volvo varit inblandade i racing. Något som är anmärkningsvärt som många säkert inte känner till är faktumet att Volvo faktiskt har en plats i historieböckerna när det kommer till racing.
Volvo har inte enbart varit en del av racingvärlden men även gjort sitt namn hört och klättrat höga höjder när det kommer till racing, bland annat i Touring Cars och även i rally. Så den stora frågan som följer detta är, har Volvo ett racinglag och är dem en del av racingvärlden idag? Dagens artikel kommer att titta närmare på detta och redogöra för Volvos racinghistoria, så häng med!
Volvos start i racing
Många skulle nog anta att Volvo inte varit verksamma i motorsport branschen överhuvudtaget, men faktumet är att företaget stegade in i denna branch under 50-talet. Trots att företaget är känd för säkerhet och deras familjevänliga bilar så har företaget fortfarande en passion för fart och prestanda. Tillverkarens första steg i racingscenen blev mycket passande i rally, som överlag överlappade väl med Volvos rykte av bilar som var hållbara, tillförlitliga och med förmågan att klara av tuffa terränger.
En av de starkast lysande stunderna för Volvo var med sin framgång i European Rally Championship, där man 1964, med en simpel och spartansk familjebil i PV544 kammade hem en vinst med Tom Trana bakom ratten. Detta blev en viktig händelse för Volvo och dess plats i historieböckerna med en robusthet och förmåga utöver vad många traditionellt hade associerat varumärket med.
Volvos framgånar under 90-talet
Volvos mest anmärkningsvärda framgångar när det kommer till racing skedde dock under 80- och 90-talet när företaget börjar ställa om sitt fokus från rally till touring. Detta är en racing form som primärt är produktionsbaserade bilar modifierade för hastighet och uthållighet. Många var skeptiska till Volvo och deras mantra av “säkra och familjevänliga bilar”, skeptiker menade att detta inte var bilar skapt för racing.
Det tog dock inte länge innan Volvo började tysta sina högljudda kritiker. Även om man inte vann till en början så visade Volvo direkt att man kom för att tävla och kunde hänga med i toppen av motorsport. Den riktiga höjdpunkten kom 1998 när Rickard Ryddell kammade hem the British Touring Championship med en Volvo S40. Detta cementerade Volvos plats i racinghistorien som en tillverkare som kunde ta steget över sitt berömda rykte och även skapa riktiga racingmaskiner.
Volvo motorsport idag
Volvo tog ett steg tillbaka från racingvärlden 2016 och skiftade istället fokuset till hållbarhet, autonom fordonsteknik och elbilar. Detta är Volvos huvudfokus och företaget vill fortsätta att ligga i framkant med en målsättning att 90-100% av bilarna som produceras från företaget vid 2030 är elbilar.
Traditionell motorsport idag centreras fortfarande runt fordon med förbränningsmotorer vilket inte längre överstämmer med företagets långsiktiga mål. Med detta sagt så är racingframtiden oviss, och idag så har elbilsracing blivit allt mer populärt med exemeplvis Formula E.
Det är inte alls omöjligt att Polestar, som är sitt eget varumärke under Volvo’s huvudbolag kan doppa tårna in i denna värld. Så summa summarum går det att konstatera att Volvo har en intressant historia inom racingvärlden och om bolaget kommer återvända till racing återstår att se.