Anundshög
heter Sveriges största gravhög som ligger i utkanten av Västerås. Denna plats var högst aktuell under Bronsåldern fram till Vikingatiden, 210-540 e.Kr. Enligt folkets tro och sägen ska det finnas en mäktig kung eller en jätte begravd i högen. En annan gissning är att sagokungen Bröt-Anund är begravd här.
På området strax intill den stora högen finns denna väldigt fina runsten som översatts till följande text. Folkvid reste alla dessa stenar efter sin son Heden, Anunds
broder. Vred högg runorna.
Texten eller runorna på stenen är fortfarande ett mysterium som forskare fortfarande kliar sig i huvudet och undrar vad denna text kan betyda.
Den ristare som enligt runorna skall heta Vred finns ingen annan runsten som har knutits till honom förutom då denna. Vred måste varit en erfaren och skicklig ristare som endast utfört denna enda runsten. Eller så kan det vara att endast denna sten överlevt till våra dagar.
Namnet Vred finns då på flera runstenar i Mellansverige. Det kan varit ett vanligt namn på denna aktuella tid.
ordet FOLKVID förekommer heller inte på någon annan runa. Men enligt sägner så hette en av kungens man Folkvid. Kungen vid denna tid skall ha hetat Ingjald Illråde och var en mycket skoningslös konung.
Ordet Heden är ett vanligt förekommande ord på runstenar både på vikingatidens runinskrifterna och i den
fornisländska litteraturen. Meningen är omdiskuterat men kan varit en betydelse på "Icke kristna".
År 1788 gjordes ett misslyckat plundringsförsök på högen av några drängar. Plundrarna kom inte långt ner i massorna. År 1970 återställdes det lilla som saknades av högen vid en restaureringen.
På området badelunda där högen ligger ingår det tolv gravhögar, tio runda stensättningar, fem skeppssättningar, 14 resta stenar och en runsten.
Vem som verkligen ligger begravd i den stora högen är fortfarande ett frågetecken.
Mitt besök till Anundshög.
Anundshög har jag besökt till och från sedan jag var liten kille. Det har varit tornerspel med riddare och skådespeleri. Många på detta event är då utklädda i medeltidskläder . Västerås folket tar gärna med sig fika och sina hundar med sig ut till högarna.
Det är en imponerande plats att komma till. Själva Anundshögen är mycket stor och man får lite mjölksyra när man ska gå upp till toppen.
Runtomkring området finns flera fornminnes platser att undersöka så ett par timmar försvinner ganska fort om man ska besöka platserna.
Just denna dag var det regnigt och bilderna kanske inte ser så lockande ut men googlar man på Anundshög så får man se lite finare bilder från platsen.