Varför är Volvobilar så säkra?
Publicerat av Sladdaren den Februari 15 2023 00:00:00
Volvo är ett av de bästa och mest kända bilmärkena. De har tillverkat flera bilar, lastbilar, bussar och byggnadsutrustning genom åren. Många människor runt om i världen älskar deras produkter. Detta beror på att de är pålitliga, förnuftiga och säkra. Vad är det som gör deras fordon så säkra?
Den här artikeln kommer att ge ett svar på den frågan. Vi kommer att gå igenom de olika säkerhetsfunktioner som finns i Volvos fordon och hur de testas innan de kommer ut på marknaden
Vill du läsa mer om denna artikel så klicka LÄS MER här nedan.
Utökad nyhet
Varför är Volvobilar så säkra?

Volvo är ett av de bästa och mest kända bilmärkena. De har tillverkat flera bilar, lastbilar, bussar och byggnadsutrustning genom åren. Många människor runt om i världen älskar deras produkter. Detta beror på att de är pålitliga, förnuftiga och säkra. Vad är det som gör deras fordon så säkra?

Den här artikeln kommer att ge ett svar på den frågan. Vi kommer att gå igenom de olika säkerhetsfunktioner som finns i Volvos fordon och hur de testas innan de kommer ut på marknaden. Om du är ett fan av Volvo eller bilar i allmänhet, läs vidare för att få mer information.

Det har alltid handlat om säkerhet

Volvos fordon har alltid utformats med säkerheten i åtanke, även långt innan säkerheten blev obligatorisk som en prioritet. En av de första innovationerna från märket var laminerat glas 1944. I början av 1950-talet konstruerade Volvo det första trepunktsbältet, som blev standard i alla fordon 1959.

Dessutom utformade de den första bakåtvända barnstolen 1964 och kom med en barnstol 1978. På 1990-talet introducerade bilföretaget ett sidokrockskyddssystem som absorberar en del av kollisionsstötarna i en säkerhetsbur.

På grund av dessa tidiga säkerhetsfunktioner har Volvo tidigare använts i vissa biltävlingar. Intressant nog har man lyckats vinna några. Dessa biltävlingar har alltid varit ett utmärkt tillfälle för människor att satsa på. Tack och lov hade människor som spelade via den bästa casino bonus chansen att vinna sina satsningar med Volvos högpresterande och säkra bilar. Från märkets historia är det uppenbart att säkerhet alltid har varit en av dess prioriteringar. Men hur är det med nyare funktioner?

Volvos säkerhetsfunktioner

Under årens lopp har Volvo uppfunnit några av de viktigaste bilsäkerhetsfunktionerna för att hålla förare och passagerare säkra när de kör dess fordon. Många av dessa funktioner förbättras år efter år och fler kommer sannolikt att läggas till i framtiden. Här är några funktioner som visar varför Volvos bilar är så säkra.

Förarassistanssystem

Många Volvo-fordon, särskilt de senaste modellerna, har förarassistanssystem som kan hjälpa dig att undvika kollisioner. Dessa system hjälper också föraren att manövrera och parkera och aktiverar bromsarna vid behov. Med dessa funktioner kan du köra med vetskapen om att du har en egen assistent. Här är några av funktionerna hos förarassistanssystemen:

Kollisionsundvikande
Möjlighet att undvika avkörning
Hjälp att hålla körfältet
Informationssystem för döda vinkeln (BLIS)
Varning för korsande trafik med automatisk bromsning
Kamera för omvärldsbevakning

Airbag- och säkerhetsteknik
Medan förarassistanssystemen endast finns tillgängliga i nyare Volvomodeller har krockkuddetekniken funnits sedan 1970-talet. Volvo är en av de viktigaste aktörerna och tidiga användarna av denna teknik. De var först med att introducera sidokrockkuddar 1995 och följde upp det med huvudskyddsairbags 1998.
Men det stannade inte där. Biltillverkaren introducerade också uppblåsbara gardiner och ett whiplashskyddssystem, vars funktion är att skydda passagerarna i framsätet vid en kollision.
Dessutom är Volvos bilbarnstolar gjorda för att erbjuda komfort och garantera säkerhet. Den energiabsorberande funktionen mellan sätesramen och sätet bidrar till att minska risken för ryggradsskador vid olyckor.

Förbättrad trafiksäkerhet med Volvos Million More Plan
Volvo stannar inte upp i sina framsteg för att göra bilkörningen säkrare. De senaste modellerna av dess fordon har nu en högsta tillåtna hastighet på 112 MPH. Det svenska företaget inser att fortkörning, distraktion och berusning är de främsta orsakerna till bilolyckor och undersöker för närvarande innovativa idéer för att åtminstone eliminera deras inverkan.

Nyligen införde bilmärket en funktion i Car Key som gör det möjligt för bilägare att ställa in en högsta hastighetsgräns. Detta är särskilt användbart och garanterar en säkrare resa när en yngre familjemedlem eller en oerfaren förare kör.

Framtidens säkerhet i Volvo Cars

Fler avancerade funktioner förväntas finnas i framtida Volvo-bilar. Företaget arbetar för närvarande med kameror för förarövervakning för att hjälpa till att hantera distraktioner i trafiken. Tanken är att använda kameran och andra sensorer för att låta bilen ingripa när föraren är distraherad eller uppenbart berusad.

En annan funktion som man kan förvänta sig i framtida fordon från det svenska bilmärket är Highway Pilot. Enligt uppgift på deras officiella hemsida kommer denna funktion att arbeta med LiDAR-sensorerna för autonom körning.

Robust till kärnan

Säkerhet är en central del av Volvos design, från interiör till exteriör. Med tiden har företaget varit konsekvent och fått toppbetyg från säkerhetstester som NHTSA, IIHS och European NCAP. På 70-talet användes Volvo 240:s säkerhetsfunktioner som riktmärke för nya bilar i USA. Detta visar att dess bilar, lastbilar och andra bilar verkligen är robusta till grunden.

Betoning på förebyggande av olyckor

Volvo har utrustat sina fordon med flera olycksförebyggande funktioner sedan 2003. Till exempel har de flesta, om inte alla, fordon under det senaste decenniet utrustats med skydd för blindsporter. Systemet använder kameror och ger förare varningar när de kommer in i bakre eller sidoblinda vinklar.

Biltillverkaren tros ha räddat mer än en miljon liv med sina innovativa säkerhetsfunktioner och sin teknik. Företaget planerar också att inkludera nya lösningar i bilarna i framtiden för att rädda ytterligare en miljon. Detta kommer att utvidga deras ambitiösa mål, "Vision 2020", där de strävar efter att se till att ingen ska dödas eller skadas allvarligt när de kör en Volvo.

Volvo Cars - säkerhet i toppklass

Utan tvekan har Volvo gjort bra ifrån sig när det gäller de säkerhetsfunktioner som ingår i deras fordon. Företaget har alltid utmärkt sig som en av pionjärerna på detta område, med innovationer som trepunktsbälten, bakåtriktade barnstolar och sidokrockskyddssystem.

De mer avancerade förarassistanssystemen som införs i dess nyare bilmodeller innebär att förarna kan njuta av att köra utan att oroa sig för mycket för säkerheten. Detta gäller även den nyligen införda funktionen Car Key som ger förarna kontroll över den högsta tillåtna hastigheten.

Ännu mer imponerande är märkets engagemang för att förbättra dessa funktioner. Dess fokus är att minska olyckor och skador i dess fordon, särskilt orsakade av distraktioner, berusning och hastighet.

Alla de innovativa funktioner och system som vi hittills har lyft fram gör Volvos bilar verkligen säkra, även om de inte är lika populära som tidigare.