Ämne: Volvosweden Volvoforum :: Farsans Ford Fiesta 2006 - Såld

Skapat av Sladdaren den 23-08-2023 09:59
#6

Tänkte åka in och besikta denna ganska snart så hade en liten lampkontroll på Forden idag och naturligtvis fungerar inte back lamporna Thumpsdown.

i.postimg.cc/zDSxS4kn/backlampa-ford-fiesta-2006.jpg

Kollade först om säkringen eller säkringarna var trasiga till back lamporna. Det var denna säkring på 7.5 Ampere som är för back lamporna på Ford Fiesta. Säkringarna på Ford Fiesta 2006 sitter bakom handskfacket.

i.postimg.cc/zDnc2yqH/fuse-reverse-lights-ford-fiesta.jpg

Bakom handskfacket finns en karta över alla säkringar. Även i bilens instruktionsbok får du veta var säkringen är till backljusen.

i.postimg.cc/vTWkWBZ9/fuse-map-reverse-lights-ford-fiesta.jpg

Ett tips när man kontrollerar säkringar är att använda kontinuitets mätning på dem säkringar du misstänker vara trasiga. Detta kommer jag visa i den video jag gjort om detta fel thumpsup. Denna mätare ger ifrån sig ett pip om säkringen är hel.

i.postimg.cc/DwYj4sPH/Kontinuitets-m-tare.jpg

Ja säkringen till back lamporna var hel. Så fortsatte felsökningen med att kontrollera lamporna till backljusen. Här är man tvungen att skruva av hela baklyktan för att byta glödlampor på denna bil modell, det är iofs bara 2 skruvar men ändå. Lampan såg hel ut och då antar jag att även lampan på andra baklyktan också är hel.

i.postimg.cc/J45S0GgC/Baklyktor-avmontering-ford-fiesta.jpg

Felsökningen går vidare unsure. Nu kopplade jag ur hela baklyktan och mätte upp spänningen på kontakten till backljuset. Inte ett livpå kontakten får jag när jag lagt i backväxeln thinking.

i.postimg.cc/Y0wyqHzS/demontering-baklyktor-ford-fiesta-2006.jpg

Jag vet att jag hade ett liknande fel på min Volvo 740 där backljuset inte ville fungera. Felet var att det satt en brytare till backljuset på växellådan på Volvo 740. Jag är ganska säker på att många bilar har denna brytare till backljuset, även Ford Fiesta. Jo med lite snabbt googlande så mycket riktigt finns det en brytare till backljuset även på Ford Fiesta. Jag tänkte visa vart denna brytare sitter på 2006 års modellerna. Vi rör oss till motorutrymmet !

i.postimg.cc/Y9QbPPBB/Brytare-till-backljus-kontakten-ford-fiesta-lokalisering.jpg

Tittar vi ner i glöggen mellan batteriet och insugs röret så kan vi se en kontakt som sitter på en brytare. Ungefär här nedan på bild.

i.postimg.cc/QdHj9kJL/Lokalisering-backljus-brytare-ford-fiesta-2006.jpg

Här har jag kopplat ur kontakten till backljus brytaren.

i.postimg.cc/wTwFnJZM/Backljus-fungerar-ej-Ford-fiesta.jpg

För att felsöka om det är brytaren som är felet så kan man brygga + och - kontakten med ett gem. Bilden nedan visar hur jag gjorde. Nu kan man starta bilen och eftersom backljus brytarens kontakt är bryggad så ska back lamporna lysa även på friläge. ( Eftersom man går förbi brytaren ).

i.postimg.cc/wjxZm98y/Brygga-kontakt-till-brytare-backljuskontakt.jpg

Nu lyser back lamporna på Ford fiestan så fint igen Smile.

i.postimg.cc/fTzBH5H1/Backlampa-ford-fiesta-brygga-brytare.jpg

Den ända som jag behöver göra nu är att beställa en ny brytare till backljusen. Fortsättning följer när brytaren kommit hem thumpsup.

i.postimg.cc/nr8Nj7pp/Brytare-backljuskontakt-ford-fiesta-2006.jpg

Då kom den den nya backljus switchen hem. Den väger typ 0 gram. Tror att det endast är ett plasthölje som skyddar kablarna inuti denna switch. Artikelnumret på switchen (brytare) är denna till MK5 Ford Fiesta EWC-FR-000.

i.postimg.cc/Bn3xnhPG/Brytare-switch-backljus-ford-fiesta-mk5.jpg

För att byta denna så behövs en 22 mm öppen nyckel. Den gamla satt inte alls hårt och det var enkelt att bara skifta dem bägge. Nu fungerar backljuset igen och jag kan åka till bilprovningen. Får se om det blir nått mer jobb på denna Fård.

i.postimg.cc/P5fQM3XQ/Lossa-backljus-brytare-22mm-ford-fiesta-mk5.jpg

Om du vill se en video guide på när jag bytte denna backljus brytare på denna Ford Fiesta MK5 årsmodell 2006 så finns det på denna länk https://youtu.be/VJcMzZjuQsI

Redigerat av Sladdaren den 23-08-2023 09:37