Sveriges största filmstjärna är inte den vi tror
Publicerat av Sladdaren den November 16 2018 14:34:39
Stjärnan som syns överallt genom alla tider och i de flesta genrer är kanske inte den vi tror? Och kanske inte heller inspirerar de vi tror att de inspirerar.
Vem är Sverige klarast lysande stjärna på film- och tv-himlen? Ingmar Bergmans geniala regi som fått så många att fascineras över svensk film. På gott och ont kanske en del skulle säga. Eller gamla slitvargar i skådespelarskrået som Max von Sydow och Stellan Skarsgård? Eller kanske någon av våra stora aktriser såsom den gåtfulla Greta Garbo eller Ingrid Bergman såväl som senare tiders Lena Ohlin och vår nu klarast lysande stjärna Alicia Wikander? För att läsa hela artikeln klicka på LÄS MER nedan
Utökad nyhet
Sveriges största filmstjärna är inte den vi tror
Stjärnan som syns överallt genom alla tider och i de flesta genrer är kanske inte den vi tror? Och kanske inte heller inspirerar de vi tror att de inspirerar.
Vem är Sverige klarast lysande stjärna på film- och tv-himlen? Ingmar Bergmans geniala regi som fått så många att fascineras över svensk film. På gott och ont kanske en del skulle säga. Eller gamla slitvargar i skådespelarskrået som Max von Sydow och Stellan Skarsgård? Eller kanske någon av våra stora aktriser såsom den gåtfulla Greta Garbo eller Ingrid Bergman såväl som senare tiders Lena Ohlin och vår nu klarast lysande stjärna Alicia Wikander?

Hård konkurrens
Men frågan är om den klarast lysande stjärnan på film och i tv-serier ändå är en sak eller ett fenomen som vi här hemma för det mesta placerat i boxen som handlar om något tryggt, kanske till och med gråaktigt tråkigt. Men på vita duken och i tv-apparater eller streamingtjänster så slår nog ändå Volvo-bilen alla rekord. Faktum är att det med lätthet går att nämna nästan 50 filmer och tv-serier där Volvon deltagit i små som stora roller. I egenskap av den action-fyllde sportbilen, den gamla rektorsbilen, familjebilen och skurkbilen. Volvon har aldrig blivit förpassad till samma varumärkes-box som hos oss svenskar genom åren, utan är en karaktärsskådespelare som vi nog inte sett sedan Gösta Ekman den äldres dagar. Och vilka grupper inspireras av dessa framträdanden? Det finns ju alltid en baktanke med varför en viss bil visas i ett särskilt sammanhang för att tilltala vissa grupper, framförallt de som jobbar på den nya tidens arbetsmarknad.

Volvo 240 – hållbar humorist
I Spider-Man: Homecoming från 2017 syns en Volvo 240 från 1986. Den fyrtioårige oskulden Andy Stitzer (spelad av Steve Carell) åker omkring i samma bilmodell i filmen The 40-Year-Old Virgin från 2005. Men det tar inte slut där utan samma modell syns i den populära tv-serien Six Feet Under. Men det finns fler exempel på Volvo 240:s små karaktärsframträdanden såsom lerig och urspårad i den romantiska komedin 27 Dresses från 2008. Men den har sällan fått spela den store alfabilen i actionfilmerna. Volvo 240 är mer av en Max von Sydow, fast med större trivselfaktor än en Alicia Wikander. Framträdanden som inspirerar de som var unga på 1980-talet, men ändå jobbar inom verksamheter som växte fram i början av 2000-talets IT-boom där företag som Framtidsfabriken med anti-direktören Jonas Birgersson gjorde stor succé under en kort period. Bildade ur en dator- och rollspelsklubb för att under IT-boomen växa till 3000 anställda i tretton länder under namnet Framfab. Birgersson och hans gelikar hyste en fascination för lite äldre Volvo-bilar, som passade deras image och levnaadssätt.

Volvo 145 och 244 – gamla tiden möter nya tiden
Inte minst finns där en stark koppling till udda fåglar som exempelvis Apples utvecklare och store ikon Steve Jobs, som i filmen Jobs kör en Volvo 145 från 1972. I kultserien The Simpsons kör rektor Skinner omkring i en brun Volvo 244 från 1979. De gamla Volvo-bilarna är lite av kultbilar för de unga idag. Jobs bil i filmen är en trendsättare som kanske främst inspirerat vår tids teknologigeneration, där innovativa kreatörer och utvecklare inom branscher som IT- och spelindustrin ofta går sin egen väg. Ta den svenska koncernen MRG Group som lyckats skapa en kultur och en stark identitet i dottervarumärken som det svenskinspirerade varumärket Bertil.com. Uppenbarligen är namnet Bertil att betrakta som ”helylle svenskt” vilket den kreativt lagda gruppen runt varumärket lyckats etablera. Är man en ”Bertil” (i.e. en medelsvensk) inspireras man kanske hellre, i likhet med Jobs, att köra en Volva 145 snarare än en splittny Porsche Carrera Turbo.

Nya modeller
Nyare modeller som Volvo S60, XC90, V70 och inte minst kultbilen för de äldre – Volvo P1800 förekommer frekvent i filmer och tv-serier, men placeras inte in lika medvetet som 244, 240 och 145:an och kanske inte inspirerar lika många på den nya tidens arbetsmarknad.