Ämne: Volvosweden Volvoforum :: Karetan 740 GL 1990 Automat

Skapat av Fantomvolvo den 20-08-2016 03:14
#9

Min Kareta är ju automatväxlad, en funktion som mitt bilgäng på 70-talet såg ner på. Endast gubbar och tjejer kör dessa, samt körglädjen försvinner om man inte får accelerera genom att slänga i de manuella växlarna. Thumpsdown
Utvecklingen har gått framåt sedan dess och jag har lärt mig uppskatta automaten i stadstrafiken där jag bor nu.
Var något konfunderad över de TVÅ knapparna på spaken tills jag läste i instruktionsboken att den på sidan växlar ner i trean vid t.ex. en omkörning, dessutom fanns det en "kick down funktion".
För några veckor sedan läste jag av en händelse noggrannare om denna funktion och beslöt att prova den vid lämpligt tillfälle.
"Kick Down" menas att när du kör i, låt säga 90, så kan du trampa gasen i botten och då växlar automaten först ner i trean och så lättar du snabbt på gasen då accelererar den snabbt upp i fyran och även i hastighet.
Jag kollade fram och bak, ingen trafik och praktiserade detta en kväll. Fy för katten, jag trodde ju 740;an var något av en lugn familjebil, men hej vad jag bedrog mig. Det blev till en "hästspark" som jag inte upplevt sedan jag provkörde den första Saaben med turbomotor, numera är den effekten borta eftersom den antagligen skrämde vissa förare av Saaben.
Mitt saliga leende efter testet med Karetan satt nog kvar ett par dygn och jag bestämde mig för att bruka allvar med det rent praktiska underhållet av denna fantastiska bil.
Det första jag gjorde var att byta luftfilter och det behövdes verkligen.

volvosweden.se/infusions/image_hosting/thumbs/81fd74de96486189aa461bbf61a4bf2e.jpg

...så avslutar jag då prologen eller sammanfattningen av det som hänt hitintills av Projekt Karetan med en bild på det snygga Volvomärke jag hittade på nätet från Kina och som nu pryder bakre fönsterstolpen likt de bilar som har vinyltak i original.

volvosweden.se/infusions/image_hosting/thumbs/1eb35ce45adf5298b1d8435ecb908bbd.jpg

........to be continued